Bonnie and Clyde (1967)

Nádherná kočka, co se nudí v totálním zapadákově kdesi v Texasu (Bonnie)
narází na fešáka, co právě vyšel z vězení (Clyde)...

Třicátá léta (každé auto lze tak snadno ukrást!), americký venkov (asfaltová silnice snad v celém filmu není). Přepadávání, loupeže, krádeže... honičky s policajty, úniky, střílečky... a nečekaně brutální konec.

Zadrhávající se romantika. Skřípající, občas vybuchující vztahy. Pošetilá naivita. Sebeidealizace (hlavních postav). (A jejich neuvěřitelná, do nebe volající hloupost.)

Jestli to měla být 'oslava zločinu' či prostě obyčejné revolty, tak se dle mého názoru moc nepovedla. On ten celý jejich slavný gang totiž nejsou 'opravdoví', 'kovaní' zločinci, ale spíš druhořadí břídilové, co prostě neumí nic jiného (než krást a loupit) a Clyde se dokonce diví, že, když chce vykrást obchod, byť s úsměvem na rtu, jeden z prodavačů se mu vzepře (a málem ho zabije). Nakonec sami dva uznávají, že to jediné, co sem jim doopravdy povedlo, bylo to, že noviny otiskly jejich báseň (...) 

Celkově: příběh s velkým potenciálem (když pominu to, že se skutečnými postavami jen volně inspiroval a na historičnost si nehrál), dle mého názoru však dostatečně nerozvinutý a nepřesvědčivě zahraný (jen jeden herec z pěti hlavních postav se mi líbil). Ovšem mělo to svižné tempo a dobrý střih, rozhodně nenudilo a minimálně začátek filmu vizuálně velmi povedený.

/thumbs ½ up, ½ down/
/80%/

Posted in , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.; Podívejte se též na: Právnický slovník!